Er komt een bepaald moment aan dat u een auto, bestelwagen, vrachtwagen, oplegger of een anderobject went wenst te gaan leasen. Wanneer u op zoek gaat naar informatie over leasen, kom u al snel de termen financial lease en full operational lease tegen. Goed om te weten dat dit twee verschillende vormen van leasing zijn, dus de moeite waard om u in te verdiepen.
Wanneer iemand kiest voor financial lease, dan is die persoon (of organisatie) zelf de eigenaar vanhet object gedurende de looptijd van het leasecontract. Bij financial lease staat het leaseproduct op de balans bij de activa en legt het leaseproduct dus beslag op de mate van liquiditeit van de onderneming. Daarnaast bent u bij financial lease zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.
Als u wilt investeren of geld nodig hebt om sneller te kunnen groeien dan gaat u op zoek naar een zakelijke financiering. Maar ook als u helemaal geen gekke grote uitgaven hebt maar gewoon de tent draaiend wilt houden, krijgt u soms te maken met leningen of krediet. Deze kosten geld, dus het kan interessant zijn om soms uw financieringsbehoefte onder de loep te nemen en te kijken of u dit niet anders moet financieren.
Vormen van zakelijke financiering Voor bedrijven zijn er bijzonder veel zakelijke financieringen te vinden. Vrijwel elke branche en levensfase kent ook zijn eigen leningen en kredietvormen.
Enkele mogelijkheden op een rij:
1. Startkapitaal
Ondernemers die net beginnen kunnen nog weinig zekerheden, onderpand of historie bieden. Daardoor zijn de mogelijkheden voor starters gelimiteerd, maar ze zijn er wel! Soms vrij simpel, zoals bij een zakelijke creditcard. Ook bieden het UWV en Qredits zakelijke financieringen voor starters. Daarnaast behoren durfkapitaal, subsidie of een business angel soms ook tot de mogelijkheden om de start van de onderneming mee te financieren.
2. Werkkapitaal financieren
Zelfs als het goed gaat met de onderneming kan het soms voorkomen dat er niet genoeg geld op de lopende rekening staat (liquiditeitstekort). Dit heet werkkapitaal en hiervoor zijn online verschillende financieringen te vinden.
3. Groeikapitaal voor je bedrijf
Geld lenen omdat er niet genoeg binnenkomt is vrijwel altijd onverstandig. Maar als je bedrijf nu groeit als kool en het geld op je rekening eigenlijk de enige rem op je groei veroorzaakt, kan een zakelijke financiering je misschien in een nieuweversnelling zetten. Oplossingen voor werkkapitaal zijn ook hier van toepassing, maar daarnaast zijn er soms extra mogelijkheden als investeerders, crowdfunding, een banklening of een subsidie zoals een WBSO-traject.
4. Specifieke uitgave
Naaststart-, werk- en groeikapitaal zijn er ook financieringen voor specifieke investeringen. Denk aan een bedrijfsovername of bedrijfspand financieren. Hiervoor kun je meestal het beste in gesprek met een financieel adviseur.
Als je zakelijk geld leent dan kost dit geld. De rente en andere kosten zijn sterk afhankelijk van de financiering. Gemiddeld liggen rente percentages voor een zakelijke financiering tussen de 6-9%. Daarnaast moet je meestal afsluitkosten betalen. Zeker bij een laag bedrag kunnen deze afsluitkosten veel invloed hebben op het totale kostenplaatje.
Door te kiezen voor factoring, waarbij de openstaande betalingen (gedeeltelijk) worden voor gefinancierd, blijft je werkkapitaal op peil. Uitleg over de kosten en verschillen. Zo is binnen het mkb vooral American factoring populair betaald. En waar een incassobureau opereert uit eigen naam, zal een factor maatschappij zich eerder opstellen als een verlengstuk van jouw organisatie en zodoende vriendelijk ervan toon zijn.
De vergoeding die een factormaatschappij vraagt is grotendeels afhankelijk van de financiële status van jouw debiteuren. Op basis van deze gegevens probeert de maatschappij in te schatten wat hun kredietwaardigheid (rating) is en hoe groot het risico is datze niet (op tijd) betalen. Hoe lager de kredietwaardigheid, des te hoger dekosten zijn. Maatschappijen die American factoring aanbieden, maken hiervoorgebruik van analyses die worden verstrekt door kredietinformatiebureaus als Graydon en Dun & Bradstreet. Factormaatschappijen die zijn gelieerd aanbanken gebruiken hiervoor hun eigen analyses.
Ook wordt er gekeken naar de betaal termijn die jij hanteert richting de klanten. Heb je een betaaltermijn van een maand, dan betaal je een hoger percentage dan wanneer je twee weken aanhoudt. Kosten zijn dus afhankelijk van meerdere variabelen, maarwe kunnen wel een goede indicatie geven van wat factoring kost. Grofweg kun je zeggen dat de kosten van American factoring tussen de vier en acht procent van de factuurwaarde ligt. Of factoring voor jou een interessante financieringsvorm is, hangt niet alleen af van bovenstaande variabelen, maar ook van externe factoren.
Wanneer je bijvoorbeeld ook een bankkrediet kunt aanvragen, kan het zijn dat dit voordeliger is. Het rente percentage hiervan ligt over het algemeen lager dan het percentage dat factormaatschappij vragen aan commissie. Maar deze vergelijking is wel wat kort door de bocht. Om te beginnen omdat het aanvragen van een bedrijfskrediet soms best een tijdje kan duren en je via factoring dus sneller je geld op je rekening hebt. Daarnaast krijg je bij factoring niet alleen een financiering, maar los je (meestal) direct een deel van je debiteurenbeheer en kredietrisico op.
Daarnaast heeft een factor maatschappij een adviserende functie. Zij kunnen immers als geen ander inschatten of het verstandig is om al dan niet met een bepaalde opdrachtgever in zee te gaan.