WS Assurantie-& Adviesbureau (WSAA)

Met ruim 15 jaar ervaring in de banken- en verzekeringssector verzorgen wij als financieel adviseur een deskundig, onafhankelijk advies. Het geven van een advies doen wij graag in een persoonlijk gesprek. Uiteraard kunnen wij ookadvies op afstand geven. Maar als gids en vraag baak in een financiële wereld die steeds complexer wordt, willen wij u ook via onze website informeren. Heeft u vragen of wenst een advies, neem dan gerust contact met ons op.

Waarom een goed advies?

Een goed verzekeringsadvies is belangrijk. Een verkeerde polis kan leiden tot grote gevolgen voor uw financiële situatie. Het kiezen van het best passende verzekeringspakket is lastig. Wij zijn daarin gespecialiseerd en helpen u dus graag.

Verzekeringsadvies

Het is erg belangrijk om een persoonlijke contact te hebben. Dat vergt tijd, aandacht en betrokkenheid. Alleen zo krijgt u het best passende advies, waarop u kunt vertrouwen. WSAA werkt efficiënt en doelgericht.

Ons advies plan bestaat uit vier stappen:

•        Informeren & Inventariseren
•        Analyseren & Adviseren
•        Bemiddelen
•        Onderhoud en Nazorg

Bedrijfsrisico

Als ondernemer bent u op zoek naar nieuwe kansen, nieuwe klanten en soms nieuw personeel! U neemt risico’s. Van sommige van deze risico’s weet u dat u deze niet wilt of kunt dragen. Die zijn te groot of vormen een bedreiging voor de continuatie van de onderneming. Deze risico’s wilt u dan het liefst verzekeren. Samen met u brengen wij dit soort risico’s in kaart.

We kijken samen met u welke risico’s u nu wel en welke u niet wilt dragen of welke u juist móet dragen. Juist de beoordeling van uw bezit, of het nu panden, voorraad of inventaris is, is voor u van groot belang. Maar ook uw verantwoordelijkheid naar derden of naar uw personeel toe, is van groot belang. Al deze zakenverdienen de aandacht en dienen ook tijdens de looptijd van uw contracten up-to-date te blijven. Voor alle ondernemers, ZZP-er of MKB-er , vinden wij verzekerings oplossingen die passen bij de behoefte.

De kwaliteit en prijs wordt vooraf met u afgestemd. Wij doen er alles aan om een langdurige relatie te ontwikkelen. Als het om de verzekerings oplossingen gaat, is ereen keuze uit een groot aantal aanbieders die daarvoor weer hun assortiment specifieke producten hebben.

Dit kan gaan om brand verzekeringen, maar ook zaken als bedrijfsschade- , auto-, wagenpark- , bestelauto-, transport-, aansprakelijkheid- , CAR- of Milieuschadeverzekering behoort tot mogelijkheden. Voor personeels voorzieningen is dezelfde keuze op het gebied van Verzuim-, WIA- en ook ongevallenverzekeringen.

Schade aan derden

•        Bij de uitoefening van uw bedrijf kan er directe materiële of financiële schade worden toegebracht aan derden of aan eigendommenvan derden. Deze schade wordt gedekt door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

•        Een andere categorie van schade is zuiverevermogensschade. Dit is de schade die een derde lijdt door het missen van inkomsten. Als u een adviserend beroep of bedrijf hebt, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering van toepassing

•        Voor bestuurders, commissarissen en toezichthouders bestaat er een speciale bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Bestuurdersworden in toenemende mate persoonlijk aansprakelijk gesteld. Dat kan een flinke aanslag betekenen op het privévermogen. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is dit risico goed verzekerd. 

Bedrijfsrechtsbijstand

Gelijk hebben en gelijk krijgen is helaas niet altijd hetzelfde. Als u een conflict krijgt met een personeelslid, klant of leverancier, kunnen de kosten voor een advocaat soms hoog oplopen. Meteen rechtsbijstandverzekering voor uw bedrijf bent u verzekerd van juridischadvies   

Particulieren

Als particulier hebt u een hoop bezittingen. Of dit nu uw dagelijkse kleding is, uw auto of uw eigen woning of zelfs dat kostbare horloge van uw grootvader, hetkan allemaal verzekerd worden. Maar de vraag is of dat ook moet ! U bent zuinig op uw bezit, dus wilt u dit beschermen tegen schade. Helaas gaat dat niet altijd, en dan is het prettig als er een verzekering is die uw financiële risico draagt ! Schade door Brand, storm, diefstal, aanrijding zijn helaas aan deorde van de dag. Kortom; risico's die u schade kunnen berokkenen. Sommige risico's draagt u zelf. Andere risico's wilt u verzekeren.

Colpa Assurantie & Hypotheekadvies helpt u bij het maken van de juiste keuze  welke verzekering u wél en welke u niet nodig hebt.  Wijverzorgen, in overleg met u, een maatwerk advies passend bij uw wensen en(financiële) omstandigheden.  Uiteraard wordt daarbij ook gekeken naar een zo laag mogelijke premie! Wij bieden u een uitstekende service en persoonlijkadvies.  

Autoverzekering

Als u een auto koopt bent u wettelijk  verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Dit is de eenvoudigste vorm van verzekering en lijkt makkelijk geregeld. Let wel op dat u de juiste keuzes hierbij maakt. Er zijn meer dan 100 verschillende autoverzekeringen. Steeds meer bepalen verzekeraars de premiegrondslagen aan de hand van het exacte merk/type in combinatie met  leeftijd bestuurder, regio , kilometergebruik, particulier of zakelijk, en natuurlijk het aantalschadevrije jaren dat is opgebouwd.

Uiteraard is ook de leeftijd van het voertuig zelf van belang. Hiermee kan de keuze van de verzekerings vorm worden gemaakt. Afhankelijk van uw eigen middelen (bijv. spaargeld) kunt u kiezen om de auto vanaf een bepaalde leeftijd van het voertuig bijvoorbeeld niet  meer all-risks maar beperkt casco te verzekeren.  Er wordt wel gezegd dat een auto na 6 jaar wa-beperkt casco verzekerd kan worden, maar de vraag is natuurlijk of u zich dat wel kan veroorloven. Kortom; er is geen standaard, maar in overleg met u bepalen we samen  wat voor u de beste keuze wordt.

Verzekeringsmogelijkheden

Opstal- en inboedelverzekeringen kunnen worden onderverdeeld naar de geboden dekking:

•        Een 'kale' brandverzekering
•        Glasverzekering
•        Eigenarenbelangverzekering ( voor app.eigenaren binneneen VVE)
•        Brand/inbraakverzekering
•        Uitgebreide gevarendekking (UGV)
•        Extra uitgebreide gevarendekking (Extra UGV)
•        Van buitenkomende onheilendekking ( all-risks)
•        Buitenhuisdekking 

Pakketverzekering

Opstal-  en inboedelverzekeringen kunnen worden onderverdeeld naar de geboden dekking:

•        Een 'kale' brandverzekering
•        Glasverzekering
•        Eigenarenbelangverzekering ( voor app.eigenaren binneneen VVE)
•        Brand/inbraakverzekering
•        Uitgebreide gevarendekking (UGV)
•        Extra uitgebreide gevarendekking (Extra UGV)
•        Van buitenkomende onheilendekking ( all-risks)
•        Buitenhuisdekking 


Zakelijk Leasen

Er komt een bepaald moment aan dat u een auto, bestelwagen, vrachtwagen, oplegger of een ander object went wenst te gaan leasen. Wanneer u op zoek gaat naar informatie over leasen, kom u al snel de termen financial lease en full operational lease tegen. Goed om te weten dat dit twee verschillende vormen van leasing zijn, dus de moeite waard om u in te verdiepen.  

Wat is financial lease?

Wanneer iemand kiest voor financial lease, dan is die persoon (of organisatie) zelf de eigenaar vanhet object gedurende de looptijd van het leasecontract. Bij financial lease staat het leaseproduct op de balans bij de activa en legt het leaseproduct dus beslag op de mate van liquiditeit van de onderneming. Daarnaast bent u bij financial lease zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.

Als u wilt investeren of geld nodig hebt om sneller te kunnen groeien dan gaat u op zoek naar een zakelijke financiering. Maar ook als u helemaal geen gekke grote uitgaven hebt maar gewoon de tent draaiend wilt houden, krijgt u soms te maken met leningen of krediet. Deze kosten geld, dus het kan interessant zijn om soms uw financieringsbehoefte onder de loep te nemen en te kijken of u dit niet anders moet financieren. 

Vormen van zakelijke financiering Voor bedrijven zijn er bijzonder veel zakelijke financieringen te vinden. Vrijwel elke branche en levensfase kent ook zijn eigen leningen en kredietvormen.

Enkele mogelijkheden op een rij:

1. Startkapitaal

Ondernemers die net beginnen kunnen nog weinig zekerheden, onderpand of historie bieden. Daardoor zijn de mogelijkheden voor starters gelimiteerd, maar ze zijn er wel! Soms vrij simpel, zoals bij een zakelijke creditcard. Ook bieden het UWV en Qredits zakelijke financieringen voor starters. Daarnaast behoren durfkapitaal, subsidie of een business angel soms ook tot de mogelijkheden om de start van de onderneming mee te financieren.

2. Werkkapitaal financieren

Zelfs als het goed gaat met de onderneming kan het soms voorkomen dat er niet genoeg geld op de lopende rekening staat (liquiditeitstekort). Dit heet werkkapitaal en hiervoor zijn online verschillende financieringen te vinden.

3. Groeikapitaal voor je bedrijf


Geld lenen omdat er niet genoeg binnenkomt is vrijwel altijd onverstandig. Maar als je bedrijf nu groeit als kool en het geld op je rekening eigenlijk de enige rem op je groei veroorzaakt, kan een zakelijke financiering je misschien in een nieuweversnelling zetten. Oplossingen voor werkkapitaal zijn ook hier van toepassing, maar daarnaast zijn er soms extra mogelijkheden als investeerders, crowdfunding, een banklening of een subsidie zoals een WBSO-traject.

4. Specifieke uitgave

Naaststart-, werk- en groeikapitaal zijn er ook financieringen voor specifieke investeringen. Denk aan een bedrijfsovername of bedrijfspand financieren. Hiervoor kun je meestal het beste in gesprek met een financieel adviseur.

Wat kost een zakelijke financiering?

Als je zakelijk geld leent dan kost dit geld. De rente en andere kosten zijn sterk afhankelijk van de financiering.  Gemiddeld liggen rente percentages voor een zakelijke financiering tussen de 6-9%. Daarnaast moet je meestal afsluitkosten betalen. Zeker bij een laag bedrag kunnen deze afsluitkosten veel invloed hebben op het totale kostenplaatje.

Factoring

Door te kiezen voor factoring, waarbij de openstaande betalingen (gedeeltelijk) worden voor gefinancierd, blijft je werkkapitaal op peil. Uitleg over de kosten en verschillen. Zo is binnen het mkb vooral American factoring populair betaald. En waar een incassobureau opereert uit eigen naam, zal een factor maatschappij zich eerder opstellen als een verlengstuk van jouw organisatie en zodoende vriendelijk ervan toon zijn.

Wat kost factoring?

De vergoeding die een factormaatschappij vraagt is grotendeels afhankelijk van de financiële status van jouw debiteuren. Op basis van deze gegevens probeert de maatschappij in te schatten wat hun kredietwaardigheid (rating) is en hoe groot het risico is datze niet (op tijd) betalen. Hoe lager de kredietwaardigheid, des te hoger de kosten zijn. Maatschappijen die American factoring aanbieden, maken hiervoor gebruik van analyses die worden verstrekt door kredietinformatiebureaus als Graydon en Dun & Bradstreet. Factormaatschappijen die zijn gelieerd aanbanken gebruiken hiervoor hun eigen analyses.

Ook wordt er gekeken naar de betaal termijn die jij hanteert richting de klanten. Heb je een betaaltermijn van een maand, dan betaal je een hoger percentage dan wanneer je twee weken aanhoudt. Kosten zijn dus afhankelijk van meerdere variabelen, maar we kunnen wel een goede indicatie geven van wat factoring kost. Grofweg kun je zeggen dat de kosten van American factoring tussen de vier en acht procent van de factuurwaarde ligt. Of factoring voor jou een interessante financieringsvorm is, hangt niet alleen af van bovenstaande variabelen, maar ook van externe factoren.

Wanneer je bijvoorbeeld ook een bankkrediet kunt aanvragen, kan het zijn dat dit voordeliger is. Het rente percentage hiervan ligt over het algemeen lager dan het percentage dat factormaatschappij vragen aan commissie. Maar deze vergelijking is wel wat kort door de bocht. Om te beginnen omdat het aanvragen van een bedrijfskrediet soms best een tijdje kan duren en je via factoring dus sneller je geld op je rekening hebt. Daarnaast krijg je bij factoring niet alleen een financiering, maar los je (meestal) direct een deel van je debiteurenbeheer en kredietrisico op.

Daarnaast heeft een factor maatschappij een adviserende functie. Zij kunnen immers als geen ander inschatten of het verstandig is om al dan niet met een bepaalde opdrachtgever in zee te gaan.

Onze advisering

De dienstverleningdie wij voorstaan betekent optimale openheid en duidelijkheid. In onze dienst verleningsdocumenten hebben wij onze dienstverlening voor u vastgelegd. Hierin staat onder andere omschreven wat u, als relatie, van ons kunt verwachten op het gebied van onze werkwijze, onze producten en onze beloning. Ook staat omschreven wat wij van u, als relatie, verwachten. Naast ons algemene dienstverlenings document zijn er door de overheid voor de volgende activiteiten aparte dienstverleningsdocumenten voorgeschreven:

WSAA Algemene Voorwaarden
WSAA Tarieven Overzicht
WSAA Dienstenwijzer
WSAA DVD Risico’s Afdekken
WSAA Privacyverklaring


Voor u als ondernemer is het ook essentieel van belang dat het risico op arbeidsongeschiktheid goed afgedekt is door middel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor al die zakengeldt dat eventuele pakketoplossingen soms extra korting op de premie kunnen genereren.

Verzekeringsmogelijkheden:

We noemen een aantal verzekeringendie u als ondernemer tegen kunt komen.

Verzekeringen voor uw bedrijfspand

Door een storm, brand of inbraak kunt u bedrijfspand grote schadeoplopen. U kunt uw verzekeren tegen schade aan uw pand, maar ook tegen schade aan computers en elektronica, machines, eigenaren[ of huurdersbelang. Ook de inventaris, de voorraad en goederen kunnen schade oplopen.

Hiervoor zijn de volgende verzekeringen mogelijk:


•        Opstalverzekering
•        Electronica verzekering
•        Machinebreukverzekering
•        Inventarisverzekering
•        Huurderbelangverzekering

Verzekeringen voor bedrijfscontinuïteit

Naast de fysieke schade aan uw pand , inventaris en goederen, kunnen ook bedrijfsprocessen stil komen te liggen. Dit kan (tijdelijk) inkomstenverliestot gevolg hebben. Om uw bedrijf zo snel mogelijk operationeel en bereikbaar te krijgen moet u soms veel kosten maken. Een bedrijfsschadeverzekering dekt vrijwel al deze kosten. Ook de reconstructiekosten (kosten die u maaktvoor het herstel van administratie en het opbouwen van het klantenbestand) vallen hieronder.

Verzekeringen die betrekking kunnen hebben op het bedrijfsproces:

•        Bedrijfsschadeverzekering
•        Reconstructieverzekering
•        Extra kostendekking
•        Machinebreukbedrijfsschadeverzekering
•        Cyberrisicoaverzekering
•        Ziekteverzuimverzekering
•        Arbeidsongeschiktheidsverzekering
•        Collectieve ongevallenverzekering
•        Zorgverzekering 

Vervoer en transport

Voor een personenauto van de zaakof , bestelauto of -bus, vrachtauto en werkmaterieel zoals een heftruck kunt u verzekeren met een verzekering voor vervoer. Dat kan zijn het vervoermiddelzelf (casco) of de aansprakelijkheid ( WA). Ook het transport of verblijf vangoederen kunt u verzekeren met een goederentransportverzekering. 

AOV

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) dekt de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid. Een arbeids ongeschiktheids verzekering is een belangrijkeverzekering voor ondernemers.

De verzekeraars baseren hun premiedus op bovenstaande kenmerken. Om de beste deal voor uw autoverzekering te kunnen vinden hebben we deze gegevens nodig. Wij gaan dan op zoek naar de verzekering die het beste in de gegeven situatie past. Voor de duidelijkheid noemen we de bekendste vormen , en wat ze inhouden:

•        WA (wettelijk aansprakelijkheid)

Dit is de basisdekking en de goedkoopste. De schade die u met uw auto veroorzaakt aan derden wordt vergoed, maar niet de schade aan de eigen auto.

•        WA Beperkt Casco

Naast de WA dekking wordt nu ook de schade aan de eigen auto vergoed bij o.a. brand,diefstal, storm en ruitbreuk. Schade aan uw eigen  auto die u zelf hebt veroorzaakt (door bijvoorbeeld een aanrijding) wordt niet vergoed.

•        WA Volledig Casco (All Risk)

Alles wat onder beperkt casco valt wordt vergoed, maar nu wordt ook alle schade aande eigen auto vergoed.

•        Ongevallen en Schadeverzekering voor inzittenden

Deze aanvulling op uw auto of motor verzekering dekt een vast verzekerd bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden of blijvende invaliditeit ten gevolgen van een ongeval. De svi betaalt ook nog o.a schade aan kleding en vervoerde goederen.

Rechtsbijstand

Deze aanvulling dekt rechtshulp bij schade die niet eenvoudig te verhalen is, of waarvan u niet weet of u wel aansprakelijk bent. Er zijn verschillende vormen. Verhaalsbijstand, verkeersbijstand of motorrijtuigrechtsbijstand.

Opstal- en inboedelverzekering

Een opstalverzekering (woonhuisverzekering) is verplicht voor iedereen die een hypotheek heeft. Maarook zonder een hypotheek is het natuurlijk verstandig om uw woonhuis en opstallen te verzekeren!

De premie voor een opstalverzekering bepalen de verzekeraars aan de hand van onder andere herbouwwaarde van de opstal, bouwaard en ligging, maar ook wordt gekeken naar bijvoorbeeld het soort dakbedekking (pannen - mastiek - riet). Tevens is de maatvoering van het pand belangrijk voor het bepalen van de herbouwwaarde. Om de beste verzekering voor u te berekenen hebben wij deze gegevens dan ook nodig. Wij gaan dan op zoek naar de verzekering die het beste bij uw persoonlijke situatie past.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering geldt voor alles wat u in huis hebt, Het zijn de zaken die de inrichting van uw huis vormen, en dat gaat ver. Want ook alle zaken die in kasten en laden zijn opgeborgen dienen meegeteld te worden.  Dan zijn er nog zaken zoals verzamelingen, antiek ,kunst of sieraden en (mobiele)audio-visuele apparatuur/electronica.

Hiervoor zijn speciale dekkingen binnen de inboedelverzekering mogelijk, maar ook aparte kostbaarhedenverzekering of buitenshuisdekking bieden mogelijkheden.

Inboedelwaarde

Voor het bepalen van de waarde van uw inboedel bestond de mogelijkheid een inboedelmeter te gebruiken. Verzekeraars maken steeds meer gebruik van data-bestanden die per adres (combinatie; postcode /huisnummer) een waarde genererendie wordt verzekerd. (soms wordt deze waarde niet op de polis vermeld). Binnen die verzekerde garantie geldt dan dekking tot enkele maximale bedragen voor audio-visuele apparatuur, kostbaarheden en verzamelingen. reparaties, de verzekering en natuurlijk ook de kosten van dit allemaal. Financial lease is alleen mogelijk voor ondernemers met een actief KvK-nummer en biedt mogelijkheden tot investeringsaftrek.

Full operational lease betekenis

Bij fulloperational lease, of full-service operational lease, blijft de leasemaatschappij eigenaar van het leaseproduct. Dat betekent dat de leasefiets niet op de balans van het bedrijf komt, zodat u werkkapitaal vrij kunt houden.Dat betekent ook dat u niet in aanmerking komt voor investeringsaftrek.

All inclusive: geen verborgen kosten

Belangrijker is nog dat bij full operational lease alle kosten die voortkomen uit het gebruik van de auto in het leasecontract worden opgenomen. Denk aan rente en afschrijving, onderhoud en reparatie, schade, verzekering, kosten voor pech hulp onderweg en vervangend vervoer. Het maandbedrag van full(-service) operational lease is dus een all inclusive bedrag waarbij u achteraf niet voor extra (onverwachte)kosten komt te staan.

Full operational lease in het kort:

Alles zit in het maandbedrag: geen extra kosten service, onderhoud, reparatie, verzekering en pechhulp onderweg is allemaal geregeld leasefiets niet opde balans van het bedrijf, dus meer werkkapitaal vrij

ZakelijkFinanciering

In de afgelopen jaren merken wij dat er nog steeds een drempel is tussen de klant en een bank wanneer er behoefte is in financiering. De banken gaan steeds meer onlinewerken en willen in de meeste gevallen geen persoonlijk gesprek. Hierdoor wordthet voor uw lastig om via de banken financiering aan te vragen.

Het financieren vaneen bedrijf is soms een complexe materie. Natuurlijk betaalt u de kosten het liefst uit eigen zak, maar zakelijk gezien is dat bijna onmogelijk om vol tehouden. Vrijwel elke organisatie krijgt te maken met vreemd vermogen. Wij hebben ruim 15jaar ervaring in het aanvragen van zakelijke financieringen.

Wij voeren met u een persoonlijk gesprek die de banken steeds minder vaak doen. Na aanleiding van ons gesprek zullen wij de aanvraag voor u zorgdragen. Klanten die te laat of helemaal niet betalen, het is de nachtmerrie van elke ondernemer. Deze uitstaande facturen kunnen er zomaar voor zorgen dat jij bepaalde investeringenniet kunt doen of zelfs in de financiële problemen terecht komt.

Dit kun je afdekken via een bedrijfskrediet waardoor je tijdelijk even rood kunt staan, maar je kunt ook kiezen voor factoring. Je onderneming gaat dan geen lening aan maar verkoopt (het pandrecht op) de factuur. Door de factuur over te dragen aan een factoring maatschappij heb jij direct je geld en dragen zij het betalingsrisico.

Verschillende vormen van factoring

Factoring kan op meerdere manieren worden ingevuld. Wat bij elke maatschappij identiek is, is dat zij (een deel van) de openstaande facturen voor financieren. In veel gevallen is dit maximaal negentig procent. Hoe de dienst verder wordt ingevuld, is aan de factormaatschappij zelf. Zo zijn er aanbieders die het debiteuren beheer en eventueel het risico dat de klant helemaal niet betaalt van je overnemen. Maar er zijn ook partijen die helemaal niet zitten te wachten op interactie met jouw klanten en zodoende uitsluitend de facturen willen voor financieren.

Deze vorm van factoring is in Amerika, waar het is ontstaan, heel gebruikelijk. In Nederland is deze vorm van debiteuren financiering nog niet heel bekend, maar langzamerhand verovert het ook ons land. Dit komt vooral omdat er inmiddels verschillende varianten zijn, waardoor het voor een grotere groep ondernemers interessant kan zijn.

Wat zijn de voorwaarden bij factoring?

Waar factoring voorheen alleen voor de grotere concerns beschikbaar was, is het nu ook toegankelijk voor het midden- en kleinbedrijf. Al zijn er wel bepaalde voorwaarden waar de facturering aan moet voldoen. De meeste factorbedrijven werken bijvoorbeeld niet met deel- of termijnfacturen. Ook zijn goederen of diensten die vooraf worden gefactureerd doorgaans niet geschikt.

Verder kan het zijn dat de factormaatschappij alleen de facturen richting zakelijke klanten wil overnemen. Lever je aan consumenten, dan is het aantal partijen dat wil samenwerken dus een stuk kleiner.

Zijn er ook nadelen?

Dat factoring diverse voordelen heeft, is inmiddels wel duidelijk. Maar net als bij elke andere zakelijke financiering kleven er ook nadelen aan. Naast het feit dat het gemiddeld genomen duurder is dan een bankkrediet, kan het ook slecht vallen bij je klanten. Zo kunnen zij denken dat het momenteel slecht gaat met jouw onderneming of dat je in geldnood zit. Ook zijn er mensen die het vervelend vinden om een factuur te krijgen via een factormaatschappij in plaats van direct van jou.

Vanwege het uitbesteden van de debiteuren, worden factormaatschappijen wel eens vergeleken met incassobureaus. En hoewel er de nodige overeenkomsten zijn – in beide gevallen worden debiteuren opgeroepen om de openstaande facturen te betalen – zijn er grote verschillen.

Het belangrijkste verschil is dat een factormaatschappij de facturen vrijwel direct uitbetaalt, terwijl een incassobureau pas in actie komt zodra een debiteur de betalingstermijn heeft overschreden. Ook is een incassobureau fors duurder om in te schakelen omdat er een dwangbevel moet worden.